Masterclass Bedrijfsopvolging voor jonge ondernemers

De energietransitie, verduurzaming en digitalisering vragen veel van het vermogen van groenten- en fruittelers om te veranderen en te ontwikkelen. Voor de jonge ondernemers van telerscoöperatie Oxin Growers heeft René Gomersbach, business consultant bij Triple Group. de Masterclass Young Oxin ontwikkeld. Bas Bazuin (21) uit Pijnacker is Young Oxin-lid, werkt fulltime in het komkommerbedrijf van zijn vader en volgt daarnaast de HBO-studie Tuinbouw & Agribusiness in deeltijd. Het familiebedrijf bestaat al 70 jaar en is van vader op zoon overgegaan. Bas wil het bedrijf op den duur overnemen. Omdat daar veel bij komt kijken, schreef hij zich in voor deelname aan de masterclass Bedrijfsopvolging.

Bas kijkt positief op de dagen terug. “Het was leuk en leerzaam. Vooraf had ik niet echt verwachtingen, omdat ik voor de eerste keer deelnam aan zo’n programma. Er was veel persoonlijke aandacht voor mijn specifieke situatie.” René Gomersbach, die de masterclasses geeft, geeft bij aanvang van de masterclass aan elke deelnemer een uitgebreide, persoonlijke terugkoppeling over de deelnemer en zijn of haar leiderschapsstijl op basis van beantwoorde vragen. “Ik kreeg een duidelijke samenvatting, waarin ik mezelf herkende. Interessant om over ‘de kleuren van mezelf’ te horen als het gaat om leiderschap en hoe ik acteer in de bedrijfscultuur,” geeft Bas aan.

Elke stap vraagt voorbereiding

“Op de tweede dag stonden we stil bij de fiscale en juridische aspecten van een bedrijfsovername. Daardoor heb ik nu meer inzicht in hoe verschillende stappen te nemen zijn. Ook over het belang van het maken van duidelijke afspraken met de familie en de vastlegging hiervan.” Bas is al met deze dingen bezig, omdat elke stap voorbereiding vraagt. “De ondernemingsvorm van ons bedrijf gaat op termijn wijzigen. Eerst wil ik mijn HBO-studie afmaken en daarna wil ik toetreden tot het bedrijf. Nu kan ik alvast nadenken hoe ik dat wil doen. Ik zie het belang in van aandeelhouderschap om daadwerkelijk mee te ondernemen en mee te delen in het resultaat.

In de masterclass is ingezoomd op de cijfers van diverse praktijksituaties. Dit was erg nuttig, elke situatie is anders. Je krijgt door de masterclass veel inzicht en vervolgens moet je nagaan hoe je een en ander in je eigen situatie kan realiseren.”

Iedere situatie is uniek

De laatste dag van het programma stond in het teken van bedrijfsbezoeken aan Kwekerij Lijntje in Moerkapelle en Breugem Horticulture in Bleiswijk. Jan en Rob Oosterom en Sebastiaan Breugem kwamen als ervaringsdeskundigen aan het woord. Bas vertelt dat het heel interessant was dat de ondernemers heel open waren over hun eigen situatie. “Ik had vooraf twintig vragen genoteerd, maar uiteindelijk kwamen de vragen vanzelf op. Nuttig was dat de situaties van de twee bedrijven verschilden. Bij het ene bedrijf had de jongere generatie, de huidige ondernemer, het bedrijf in één keer overgenomen. Bij het andere bedrijf was de overname in stappen gegaan.”

Aanpak beter beeld

“Qua omvang was het 3-daags programma met tussenliggende weken prima,” meent Bas. “De informatie is praktisch en toekomstgericht. Mijn ambitie om het bedrijf over te nemen is er nog steeds, maar het beeld van hoe ik de overname het beste kan aanpakken, is wel veranderd. Nog beter was geweest, als ik de masterclass een paar jaar geleden al had kunnen volgen. Wie weet ga ik nog wel een masterclass doen. Strategievorming en Leiderschap vind ik beide interessant. En René is een geschikte trainer. Hij heeft veel kennis en ervaring over de verschillende onderwerpen.”

De Masterclass Young Oxin bestaat uit drie programma’s: bedrijfsopvolging, strategievorming en leiderschapsontwikkeling. De masterclasses vergroten het inzicht in de eigen onderneming en geven meer duidelijkheid ten aanzien van de te volgen koers. De masterclass Bedrijfsopvolging is gericht op de toekomstig ondernemer die het bedrijf van, in veel gevallen, de ouders gaat overnemen. In drie dagen worden sociale, fiscale, juridische en bedrijfseconomische aspecten behandeld en last but not least: waar kijkt de bank naar?